Hario V60 – o joaca de copil
Spuneam in articolul precedent ca “Espresso este cel mai concentrat lichid care se poate obtine din macinatura de cafea.” In acei 30ml de cafea aromele sunt extrem de intense fiind destul de complicat sa identifici nuantele fine. Personal am descoperit cafeaua prin intermediul espresso si pentru mine acesta e regele cafelelor. Evident extras corect dintr-o cafea arabica, proaspat prajita, macinata chiar inainte de preparare. Cand spun proaspat prajita, asta inseamna maxim 2-3 saptamani de la prajire.
Dar evident espresso nu inseamna totul in materie de cafea. Din cauza intensitatii lui exista persoane care nu il agreaza.
Cu aceeasi cafea proaspat prajita si cu un buget redus, putem insa, fara mari eforturi sa ne umplem gura de arome. Mai mult in joaca, fara mari documentari si fara mare experienta reusesc sa fac un V60 (o metoda de preparare relativ recenta) extrem de placut, plin de nuante fine, aromate.
Pretul unui dispozitiv V60 este ~ 160RON.
La prima vedere nu pare ceva serios, initial colegii mei au ras de mine ca fac cafea la filtru manual. Setul V60 consta intr-o cana, o palnie cu nervuri pe interior si niste banale filtre de hartie. Nu stiu cum au facut, dar japonezii de la Hario au reusit sa faca un dispozitiv simplu, care face o super-cafea. Din cauza lor, impreuna cu colegii de birou am renuntat complet la aparatul Nesspresso. What else?
Ca la orice preparare de cafea, si la V60 apa intra in contact cu macinatura, sta un anumit timp acolo, dupa care curge in cana. Extractia trebuie sa fie uniforma (lichidul sa se extraga uniform din toata macinatura, nu numai dintr-un anumit loc). Pentru a nu permite apei sa curga mai rapid pe muchia de imbinare, hartia de filtru V60 trebuie indoita ca in imaginea de mai sus.
Tot ce povestesc in aceste pagini face sens numai daca vorbim de cafea proaspat prajita si proaspat macinata. Daca aveti cafele de brand, indiferent care ar fi el (lavazza, illy, segafredo, jacobs, chibo etc.) nu are rost sa incercati sa obtineti ceva mai mult decat ceea ce aveti acum. Motive sunt multe. Din pacate chiar daca unele au cafea de calitate/arabica, cafelele de brand nu le veti gasi niciodata proaspat prajite. Si daca se intampla sa fie prajite relativ recent, prajirea e mult prea dark. (discutia despre cafelele de brand e mai lunga). Dupa mine V60 merge perfect cu cafelele prajite light – mediu, prajiri nu prea agreate de branduri din motive de constanta si de conservare.
In imaginea de sus este o cafea arabica Kenia Monoferma AA +, prajita de mine. (despre monoferma si calitatile cafelei voi scrie mai incolo) E o prajire medie – perfecta pentru V60-ul meu.
Boabele trebuie neaparat macinate pe loc. Noi avem o rasnita manuala, tot de la Hario de ~ 150RON. Inainte de a pune macinatura, filtrul trebuie umezit cu apa fierbinte. Astfel hartia isi va deschide porii si instalatia se va incalzi. In imaginea de mai sus am pus 17g de cafea si am facut cu degetul o mica adancitura in macinatura de unde voi incepe turnarea.
Temperatura apei trebuie sa fie undeva intre 80-90gr C, nu mai mult. (altfel ardem cafeaua) Turnam inital 30ml de apa dupa care stam 30sec. Se spune ca facem preinfuzie. In cazul cafelei proaspat prajite, se va forma o crusta frumoasa. Trebuie stat cu nasul foarte aproape de ea.
Spre finalul celor 30 de secunde in acea crusta apar “bulbuci” – bloom. Daca nu apare acest fenomen de bloom, inseamna ca nu aveti o cafea proaspat prajita.
Turnam apoi treptat, cu grija, de la interior spre exterior. (eu torn in sensul acelor de ceasornic) Important este ca apa sa nu ajunga in contact direct cu hartia de filtru si sa curga in cana. Cafeaua trebuie extrasa uniform din toata macinatura. Eu am reglat gradul de rasnire in asa fel incat din aceste 17g de cafea sa curga 220ml in 3 minute. Daca curge prea incet sau prea repede trebuie reglata rasnita. Asta in cazul acestei Kenya. Cu alte sortimente sau alta prajire, teoretic trebuie alta macinatura. Dar retineti ca procesul V60 e destul de permisiv. Nu va cramponati in reguli, gustati si trageti concluzii.
Cafeaua rezultata desi inchisa la culoare este foarte limpede. E foarte diferita fata de espresso (care este uleios-cremos) cat si fata de cafeaua la ibric (care e tulbure, are microparticule de cafea). Daca procesul a mers bine cafeaua ar trebui sa fie dulceaga, plina de arome si cu foarte mici nuante amare. Daca nu e asa inseamna ca nu aveti o cafea buna, nu e proaspat prajita sau ati turnat gresit (numai in centru, sau apa a curs pe lateral etc.)
In urma extractiei in filtru ar trebui sa se formeze un con de cafea, semn ca extractia a fost corecta.
Cautand pe youtube dupa V60 gasiti multe metode de preparare, ce am expus mai sus este metoda care in cazul meu a dat cele mai bune rezultate.