Cosmin Mihailov, Mr. Barista

Scriam ca preparatul unei cafele la V60 este o joaca de copil. Dar ce se intampla cand iei joaca in serios? Jocul devine un scop in viata, un scop uneori nu prea usor de atins. Pentru Cosmin Mihailov cafeaua buna, si in special prepararea ei sunt un mod de viata.

L-am fotografiat la campionatul national de barista, “Romanian Barista Championship”, inscris in competia de brewing. In concurs, lucrurile nu au iesit asa cum ar fi vrut el, insa viata, asemene cafelei, are uneori o tenta amara peste care se revarsa totusi o multime de arome pe care culmea nici nu suntem in stare sa le identificam in toalitatea lor. Dar ne place tuturor.

image
Tot echipamentul V60 incape intr-o geanta mica (o punga de cafea proaspat prajita, o palnie V60, o cana de sticla, un kettle pentru turnat, un cantar cu timer, un set de filtre de hartie)  Ar mai fi loc si de o rasnita manuala, insa la concursul de barista este plin de rasnite electrice de cea mai buna calitate.

image
Variabilele cu care Cosmin se joaca sunt: macinatura (marimea granulatiei), cantitatea de cafea, temperatura apei, cantitatea de apa turnata si modul de turnare. Plus o tehnica proprie.

image
Pentru concurs Cosmin foloseste o cafea din Salvador, proaspat prajita. Din observatiile lui si ale prajitorului aceasta cafea isi dezvaluie maximul de arome in a 5-a zi de la prajire. 

image
Temperatura finala a cafelei e un indicator in ceea ce priveste calitatea extractiei.

image
Inaintea concursului Cosmin prepara cafea (gratuit) pentru pasionatii curiosi.

image
Cosmin socializeaza cu publicul. Desi toata lumea bea cafea, evenimentul, care promoveaza cafea de calitate si metode de preparare ideale, nu este extrem de popular in Romania.

image
Cosmin Mihailov, alaturi campioni barista ai Romaniei, Floriana Vlaicu si Paul Ungureanu. Floriana a prajit cafea din Salvador special pentru aceasta competitie. Feedback-ul lor este extrem de important pentru Cosmin.

image
Pregatiri, inainte de competitie.

image
Un ultim “acord fin” inainte de concurs, sub supravegherea atenta a lui Paul si a Florianei.

image
Pregatirea setup-ului pentru concurs. 

image
Juriul e format din experti in domeniu, cu experienta in ceea ce priveste cafeaua si tehnica de preparare a ei.

image
Fiecare concurent are la dispozitie un timp limitat in care trebuie:- 
sa-si stapaneasca emotiile.

image– sa extraga din cafea 3 preparate geniale.

image
– sa vorbeasca despre el
– despre boabele de cafea pe care le foloseste
– despre metoda lui de preparare
– despre ce doreste sa obtina din macinatura de cafea

In plus trebuie sa nu ii tremure mainile si vocea.

image
Dupa o evolutie pasionala in care totul a mers bine, cronometrul se opreste. Cosmin insa constata o eroare “procedurala” importanta. Prins in explicatii despre cafea si parca hipnotizat de ceea ce face, a uitat sa ia de pe tava ultima cana de cafea preparata si sa o ofere juriului.

Dealtfel, o cafea limpede, dulce, aromata.

image
… cu o infima nuanta de amar.

Coffee Lovers Event, Bucuresti 2014

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
Website: Joy Ride Coffee

Nu pierde ocaziile de a reacționa când vede lucruri care îi vorbesc. Îi place lumea asta așa cum e ea - cu lumini și umbre, între care se întrevăd nenumărate nuanțe de gri. Adoră să fie înconjurat de oameni normali. Situl de față, care nu reclamă nu știu ce pretenții, le este dedicat intr-un fel. (V. Bojan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *