Pâinea mea leneșă (Lazy Bread). Cea mai simplă pâine alveolată.

La baza acestei pâini am pus ideile de mai jos:

  • Ca home baker timpul pe care-l petreci făcând pâine este limitat. Oricât ai fi de pasionat nu poți să sacrifici timpul petrecut cu familia și alte activități de dragul aluaturilor.
  • O pâine care e dospită la temperatura camerei va fi întotdeauna mai dulceagă decât pâinile dospite lung la frigider care tind să aibă nuanțe din ce în ce mai pronunțate de acru.
  • Rata de fermentare a aluaturilor cu hidratare mică este mult mai lentă comparativ cu aluaturile cu hidratare mare. Altfel spus, pâinile cu hidratare mai mică dospesc mai încet.
  • Crusta crocantă a unei pâini cu hidratare mică în combinație cu un miez cremos plin de alveole și membrane dau o savoare deosebită.

Am combinat aceste observații într-o metodă simpla pe care, cu mici adaptări în funcție de făina disponibilă, oricine o poate folosi cu succes acasă. Pâinea nu necesita cine știe ce îndemânare pentru că nu are nevoie de pre-formă, formă, crestare etc. Aluatul în faza lui finală se manevrează foarte puțin.
Așadar “pâinea leneșă” este o pâine care iți necesită prezența doar 2-3 ore seara și fermentează singura peste noapte la temperatura camerei în timp ce tu dormi. Dimineața o pui în frigider și o poți coace în decursul zilei oricând, atunci când ai timp. E o pâine cu hidratare medie, 73% și cu 25% făină integrală. O făină puternică (cu procent mare de proteine) va ajuta. Dacă nu ai făină puternică atunci probabil va trebui redusă hidratarea în așa fel încât pâinea să nu supradospeasca până dimineața.

E combinația perfectă de gustul spectaculos al pâinilor dospite lung la temperatura camerei având crusta specifică pâinilor cu hidratare mică și miezul cremos specific pâinilor cu hidratare mare. O pâine pe care vrei să o ai pe masa familiei mai ales în weekend-uri. Se face fără efort deosebit și poate fi făcuta acasă foarte ușor chiar dacă ești o persoană ocupată. Dacă ai o maia activă și bine întreținută, dezvoltând bine glutenul în faza inițială o să iasă de fiecare data alveolată.

Mai jos e o galerie de asemenea pâini facute cu diverse fâinuri (sau adaos de seminte):

Am numit-o “leneșă” pentru că fermentează încet datorită hidratării reduse și mai ales pentru că, și o persoană leneșă ca mine poate să o facă.

Formula:
80g făină integrală
245g făină albă puternică (eu am folosit manitoba Molino Verrini tip “0”)
230g apă
7.5g sare
65g maia (hidratare 100% )

Metoda:
19:00 se mixează făinurile cu apa și apoi odihnă (autoliză)
20:00 se frământă cu maiaua timp de 4-6 min. apoi repaos
20:30 se frământă cu sare timp de 4-6 min. apoi repaos
21:00 se face o împăturire puternică pe masă apoi repaos
21:30 se face o laminare pe masa apoi repaos
/* 22:30 se împăturire – optională – și apoi repaos- dospire la temperatura camerei ~ 22 grade Celsius */

Dimineața următoare:
7:00 se mută aluatul în frigider pentru răcire
7:30 se divizează în formă de ciabatta apoi odihnă
9:30 se coace 10 min. la 250 grade Celsius pe placă de oțel cu aburi și apoi 25 min. la 220 grade Celsius fără abur

Filmul:

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
Website: Joy Ride Coffee

Nu pierde ocaziile de a reacționa când vede lucruri care îi vorbesc. Îi place lumea asta așa cum e ea - cu lumini și umbre, între care se întrevăd nenumărate nuanțe de gri. Adoră să fie înconjurat de oameni normali. Situl de față, care nu reclamă nu știu ce pretenții, le este dedicat intr-un fel. (V. Bojan)

There is 1 comment for this article
  1. Kopa_Kopan at 9:41 am

    Imi place painea ‘open crumb’, dar la nivel mediu.
    De ex pe cea din ultima poza e aproape imposibil sa pui gem sau unt.
    Eu fac de obicei cu faina 650 + secara sau integrala, in proportie jumi-juma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *