cafea proaspat prajita – mici observatii

Dupa prajire boabele de cafea intra intr-un proces prin care se elimina dioxidul de carbon. Nu ma pricep la chimie dar la prajire cu siguranta se intampla ceva reactii chimice si in urma lor, dioxidul de carbon incepe sa iasa din boabe timp de cateva zile. Daca le pun intr-un borcan inchis ermetic si il deschid dupa cateva zile “fasaie” ca o doza de cola.

Cam la o zi dupa prajire, odata cu degazarea, se umple si casa cu mirosuri de cafea cum nu se poate povesti. Atunci este perioada in care cafeaua miroase demential. In perioada asta e Honduras-ul din poza de mai jos. Daca va cumparati cafeaua de la prajitori mici, locali acum este momentul perfect in care trebuie achizitionata.

image

Aerul este insa principalul inamic al cafelei si de aici incepe tragedia. In contact cu el se intampla alte procese chimice, si cafeaua isi pierde sau isi modifica aromele, se oxideaza.

Cu cat prajirea este mai light cu atat acest acest proces de oxidare este mai accelerat, modificarile in gustul cafelei putand fi sesizate zilnic fara mari eforturi. In ceea ce priveste cafeaua prajita mai tare (dark), procesul de oxidare este mai lent. Brandurile de cafea stiu lucrul asta si isi prajesc cafeaua dark apoi o ambaleaza in diverse moduri – unii in cutii, altii in pungi vidate sau in pungi cu valva unisens (valva lasa dioxidul de carbon sa iasa din punga dar nu lasa aerul sa intre) Dar ce folos, prajirea dark a ars toate zaharurile si toate aromele din pretioasele boabe de cafea. Din punctul de vedere al brand-urilor, prajirea dark mai “ajuta” si in constanta “calitatii” boabelor. Practic daca “arzi” cafeaua nu prea mai conteaza calitatea recoltei sau calitatea boabelor. De aici diferentele enorme intre o cafea proaspat prajita si o cafea de brand care in mod fericit e prajita cu luni in urma sau e aproape “arsa”. De retinut ca nu exista nici o metoda prin care cafeaua sa se conserve perfect. Sa nu uitam nici ca aceste boabe de cafea sunt in fapt un produs alimentar.

image

In functie de soiul cafelei, si in functie de prajire, acest timp de degazare este mai lung sau mai scurt. Cappuccino-ul de mai sus este facut chiar din boabele de Honduras. La 5 zile de la prajire cafeaua inca nu e degazata complet, se poate observa ca dupa ce am turnat crema de lapte au aparut deja bule la suprafata (gaz), desi fotografia am facut-o la cateva secunde dupa turnare. O cafea incomplet degazata nu numai ca nu te ajuta deloc in caz ca vrei sa faci desene in cafea – “latte art”. Espresso-ul iese spumos in loc sa iasa cremos ca aici sau aici aromele superbe fiind inca inhibate de gaz.

Am macinat 15grame de cafea proapat prajita si am pus-o intr-o farfurioara. Mirosea demential. Am lasat-o vreo ora si am mirosit-o din nou. Parca nu mai era cine stie ce. Ca sa ma conving am macinat din nou, in alta farfurie, alte 15 grame, din aceeasi cafea. Si am mirosit comparativ. Diferenta e enorma. Cea rasnita numai cu o ora in urma era nici nici, cea proaspat macinata iti venea sa o mananci sau sa o tragi pe nas. Dupa alte cateva ore miroseau a acru si a doua zi efectiv puteau.

Cum poti sa bei cea mai proasta cafea indiferent de modul de preparare? Cumparand cafea gata macinata.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
Website: Joy Ride Coffee

Nu pierde ocaziile de a reacționa când vede lucruri care îi vorbesc. Îi place lumea asta așa cum e ea - cu lumini și umbre, între care se întrevăd nenumărate nuanțe de gri. Adoră să fie înconjurat de oameni normali. Situl de față, care nu reclamă nu știu ce pretenții, le este dedicat intr-un fel. (V. Bojan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *