Câteodată făina stă și în barbă. Și o porti pe…
Pâine crescută din apa fermentată de căpșune (home baking)
Anul trecut când am aflat că se poate face pâine dintr-un banal fruct fermentat în apă mi s-a părut ceva “science fiction” (deși înteleg că e o normalitate în Asia).
Mi-am zis că după ce o să fac o pâine cu maia cât de cât decentă, o să încerc și cu apă fermentată. Împărtășesc aici experiența, poate ajută pe cineva. Dincolo de rezultatele mele (încă nelucrate și neînțelese suficient) e fascinant să crești o paine din nimic, dintr-un fruct dulceag care fermentează în apa de la robinet. Sau să obții o maia naturala, foarte viguroasă deosebit de facil.
Metoda:
Fiică-mea și-a ales fructul preferat – căpșuna.
Așadar sâmbăta dimineața am tăiat câteva și le-am pus în apă. Am agitat borcanul conștiincios de doua ori pe zi, dimineața și seara, mirosind evoluția apei împreuna cu ea. Am facut și poze.
După trei zile, adică marți dimineață am pus 50g de apă fermentată în 50g de făină albă, iar borcanul cu apa fermentată l-am mutat în frigider. Până dupămasa prefermentul nou-născut a crescut sensibil. Seara am făcut o nouă hrănire 1:1 folosind 70g din cantitatea de preferment de mai sus + 70g apă fermentată din borcan. Până joi dimineața a crescut semnificativ. Înainte să plec la job am repetat procedura, de data asta cu 100g preferement + 100g apă fermentată din borcan. Până spre seară aproape s-a triplat.
Folosind făină albă (325g), apa (255g), sare (7,5g) si acest preferment (65g) am facut o pâine (pe care am copt-o joi dimineața).
A ieșit o paine ușurică, cu miez fin, poate nu așa de deschisă cum mi-aș fi dorit. E însă bună (fermentarea a fost ceva mai lenta decât cu maiaua pe care o folosesc în mod curent). Gustul de capșune nu l-am simțit însă, poate doar o nuanță la postgust – pentru că știu că e acolo (la urmatoarea pâine voi înlocui toata apa din rețetă cu apa fermentată din borcan).
Mai jos pozele, în ordinea numerelor de pe tricou.
PS: Pentru propagarea apei cu fermenți, am aruncat căpșunele vechi si am pus cateva bucati proaspete completând cu apă. Prefermentul se poate hrăni în continuare cu apa plată sau apă fermentată. Intenționez să folosesc un asemenea preferment în croissante.
Previous Post: Open crumb. Tartine style bread
Buna ziua. Cana ati hranit prefermentul obtinut, ati facut doar 1:1, adica doar preferment si apa fermentata, fara faina? Multumesc. Felicia.
da, exact. doar faina si apa fermentata. la a doua hranire am luat din amestec si am hranit 1:1:1 in continuare