După un mic dejun identic cu cel de ieri o…
6. Metsovo
Dimineata nu avem nici un chef de mancare, inca suntem satui de aseara. Suntem operativi, ne echipam repede. In scurt timp iesim din nou pe Egnatia-Odos, lasand in urma Kavala. E momentul in care Gabriel pierde pariul, din cer trage o rapaiala zdravana. Nu a luat in calcul ca astazi e sf. Ilie, 20 iulie. Ne oprim la Nea Peramos la un resort spectaculos unde este cazat Sandu, un prieten de-al lui Gabriel. Il luam pe nepregatite, e obosit dupa o noapte de petrecere, stam la cafele la terasa de pe plaja. Daca in tura de anul trecut nu ne-am intalnit cu nimeni cunoscut iata ca aici in Grecia aproape in fiecare zi ne-am intalnit cu cunoscuti.
Ploaia s-a oprit, norii se sparg, sticla de coniac pierduta de Gabriel se transforma incet intr-un pahar de rom, pe care nici nu l-am mai primit pana in ziua de azi. Sandu primeste instructiuni, trebuie sa cumpere ulei pentru un prieten comun care insista sa-i ducem uleiul cu motorul in tara. Facem cunostinta si cu fetele lui superbe. Ma apuca un dor grozav de fetita mea.
Resortul e asezat perfect, cu piscina generoasa, cu terase cu view superb, cu plaja proprie, beach-bar, terenuri de sport. Tot ce ti-ai putea dori. Dar oricat de mult ne-ar placea, poate si din cauza motociclismului, nu ni se potriveste deloc acest tip de vacanta. Dupa o baie, o cafea, ceva de mancare si de stat la soare parca n-as rezista sa mai raman in acelasi loc. Cam la fel simt si colegii mei de calatorie asa ca-l salutam calduros pe Sandu, ii uram concediu placut. Recunoaste si el, cu jumatate de gura, ca ii place aici, dar vine in special pentru copii. Dupa doua zile ii cam vine sa se suie pe pereti.
Nu mai urcam pe autostrada, continuam drumul vechi de-a lungul coastei. Are Grecia asta plaje cat nu le pot ocupa nici macar romanii. Zeii greci au fost tare generosi, suntem impresionati. Ma gandesc la imaginile cu plajele de pe litoralul nostru ultra-aglomerate. Si la ifosele noastre romanesti, mega-exagerate. Luati de aici kilometri intregi de libertate, nisip si mare albastra. Oprim, nu facem baie dar stam la o masa unde mancam niste cartofi prajiti cu sare si oregano, langa o toneta. As bea si un ayran dar nu reusesc sa ma fac inteles, ma multumesc cu o cola.
In drum spre Salonic GPS-ul ne baga pe un offroad. Eu as intoarce dar Gabriel parca se bucura de greseala GPS-ului si se duce in fata. Ajung in varful unei pante, incep sa cobor cand il vad pe Gabriel oprit ca imi face semne mari si largi sa incetinesc. Nu apuc bine sa-mi dau seama ce vrea ca intru intr-o zona cu nisip mult si motocicleta incepe sa fuga in toate directiile. Bag niste p… in casca, parca accelerez, nu-mi dau seama ce fac dar totusi reusesc sa o redresez. Madalinia era sigura ca o sa cadem. Si eu la fel. Ma uit pe harta, ar urma sa trecem si albia unui rau. Hotaram sa ne intoarcem dar intai facem un pipi, scapam de stress, stergem chelia, facem poze si radem.
Alimentam la Salonic si ratam o urcare pe autostrada. Ratare care ne costa vreo 30-40 de minute de invartit in jurul ei. Reusim totusi in final, suntem din nou pe Egnatia-Odos, urcam in munte, trecem pe langa Veria unde am dormit anul trecut o noapte cu copiii in drumul spre Lefkada. Oprim intr-un loc de servicii. Eu stau intins pe o banca cu ochii la cer. Gabriel e impresionat pentru a 20-a oara de aceasta autostrada perfecta, ce ba taie muntele, ba il urca, ba “il perforeaza”. “- Ba! Care ai facut autostrada asta? Cat a costat? – No atunci hai si la noi sa ne faci una. Da’ exact ca asta sa fie!”
In timp ce stau intins Gabriel ma zoreste, hai ca a parcat un autobuz, se ocupa toaleta. Ma execut repede si cand ies de la baie dau nas in nas cu grupul din autobuz. Sunt familii cu copii, din cate se pare refugiati. Refugiati, genul ala curati, imbracati foarte bine, cu copii superfaini si superingrijiti. Par chiar instariti. Gabriel e cam agitat, deja se echipeaza. Doi adulti vin la motociclete si ne intreaba: “Police?” Ce politie nene? E drept ca Gabriel are casca alba – cap de creta si eu am motocicleta alba, dar cine a mai vazut politisti cu nevestele dupa ei? Le arat pe placuta cu numarul de inmatriculare: RO. “Aaa! Romania!” Suntem prieteni, ma intreaba unde mergem, le zic: “Italia, holiday”. Ii intreb si eu unde merg. Imi raspund “Germany”. “- Pe unde mergeti in Germania? Cu vaporul sau pe uscat?”. “Aaaa, nu acum, trebuie sa ne mai plimbam vreo 3-4 luni prin Grecia si numai pe urma mergem in Germania”.
As mai sta de vorba cu oamenii mi se par cam “nevorbiti” de mult si tare as vrea sa aflu mai multe despre ei. Dar Gabriel deja ambaleaza la motor. Mai apuca sa-mi spuna ca sunt din Siria, lucru important in toata comunicarea cu ei, din cate mi-am dat seama. Adica sunt refugiati autentici, nu unii care profita de conjunctura. Apuc si eu sa le urez mult noroc, bat palma cu ei. Le-as mai fi zis ca e mai misto sa stea in Grecia la mare cu bani mai putini, ca-i viata mai faina ca in Germania, dar ce stiu eu?
Plecam, bine ca nu mi se vede fata in casca. Sunt suparat, am in minte fetele vesele ale copiilor ce au coborat din autobuz. Si apoi cele ale copiilor prin ruine, din imaginile de presa. Cine o fi pus in om atata rautate si ura incat sa faca razboaie? De ce e nevoie ca unii oameni sa faca rau altora? De unde se naste ura si la ce ajuta ea? Din ura nu se poate naste nimic, nici macar copii.
Cazarea noastra de astazi e un noroc chior, am ales Metsovo in criza de inspiratie. Dam de o localitate superba, cocotata in munte si de o cazare la care nu-i poti reprosa nimic. Suntem intampinati cu multa prietenie, totul merge snur, parcam motocicletele intr-o parcare interiora, ingusta, sapata in munte. Pentru iesirea din parcare masinile folosesc o tabla-platforma rotitoare. Bagi masina in garaj, cand vrei sa pleci dai cu spatele, o sui pe platforma, te cobori, apesi un buton, rampa se invarte odata cu masina si pleci mai departe. Ingenios.
Totul merge bine, Grecia nu inceteaza sa ne uimeasca la fiecare pas. Cu cateva ore in urma eram in paradisuri pe langa mare si acum suntem sus in rai. Inainte de masa ma plimb haotic pe strazi si incerc sa fac o poza buna cu locul asta, dar nu reusesc nicicum. Strazile sunt animate, localnici, o mare comunitate de aromanii amestecati cu turisti. Aici la munte meniurile sunt complet diferite, mielul si carnatii se invart la rotisor si au disparut calamarii. Eu trec pe fasole si pe “Greek Stuffed Tomatoes”. Mai ne imbuibam si cu branza care inteleg ca e celebra, specifica zonei: Metsovone si Metsovela. Bune se ele!
Ne ducem la un bar ce are un urs drept mascota, cu view panoramic. Bem whisky si mojito. Gabriel ii explica in mod repetat Danielei despre whisky, Dana insa nu pare sa retina mare lucru. Pe noapte nu ducem in holul hotelului, mai luam si acolo doua randuri. E ultima noapte in Grecia.
Linistea hotelului e sparta de un grup mare de varstnici veniti probabil cu autocarul. Sunt greci, tare zgomotosi, isi impart camerele si rezolva probleme logistice. Probabil vor vizita manastirile din zona.
Jurnal moto-calatorie 2016:
Ziua 1 – Spre Giurgiu cu trafic, istorie si turci
Ziua 2 – Prin urmare si-asa deci este vorba despre … greci
Ziua 3 – Thassos, la liber
Ziua 4 – In Thassos la munte si la mare
Ziua 5 – Long way to Keramoti
Ziua 6 – Metsovo
Ziua 7 – We are sailing
Ziua 8 – Puglia
Ziua 9 – Vasile din Puglia
Ziua 10 – Calabria
Ziua 11 – Tropea
Ziua 12 – Amalfi 1
Ziua 13 – Amalfi 2
Ziua 14 – Pizza day
Ziua 15 – Din Albania in Durmitor (Muntenegru)
Ziua 16 – Sibiu
Next Post: 5. Long way to Keramoti
Previous Post: 7. We are sailing